Niš, jedini grad u Srbiji, u kojem će se obeležiti Međunarodni dan sećanja na preminule od SIDE, na taj dan bez mobilnog kombija za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV

18446663_1419965678026028_7807784739860749684_nSutra je Međunarodni dan sećanja na preminule od SIDE koji se u svetu do sad obeležio 34 puta  a kod nas 14 puta. U Srbiji će se ove godine ovaj dan obeležiti u Beogradu, Subotici, Novom Sadu, Pančevu i Nišu. Pored paljenja sveća u znak sećanja na one koji su preminuli od SIDE ovaj dan se koristi i da se promoviše testiranje i da se omogući anonimno i besplatno testiranje  i savetovanje u kombijima namenjenim za te svrhe. U Nišu jedan takav kombi ima NVO Putokaz i kombi je donacija Globalnog fonda za borbu protiv SIDE, tuberkuloze i malarije.  Iako je  Unija organizacija osoba koje žive sa HIV-om Srbije USOP obezbedila sve potrebno za sutrašnje testiranje  uključujući i honorar za medicinskog tehničara\ku  i 50 testova za brzo testiranje na HIV koje je donirala farmaceutska kuća GlaksoSmitKlajn GSK i članovi i aktivisti udruženja građana Sunce su volonterski organizovali ovu akciju uz podršku još nekoliko drugih udruženja testiranje sutra na Trgu Kralja Milana neće biti omogućeno jer kombi iz nepoznatih razloga neće biti dostupan.

Prema izveštaju za 2016. u Srbiji je u toku te godine otkriveno novih 164 osoba inficiranih ovim virusom od kojih je svaka treća uzrasta od 20 do 29 godina. Procenjuje se da svaka treća osoba u Srbiji koja je inficirana virusom to ne zna tako da je promocija testiranja na HIV od velikog značaja.

 

Advertisements
This entry was posted in AIDS, HIV testiranje, Niš, NVO, SIDA, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s