Kako voljeti sebe?

…čoveku koga potpuno ispunjava prava,velika i nesebična ljubav, pa ma bila i jednostrana, otvaraju (se) vidici, ukazuju mogućnosti i putevi koji su tolikim veštim, ambicioznim i sebičnim ljudima nepoznati i zauvek zatvoreni… („Na Drini ćuprija“, Ivo Andrić)

 

Volite sebe!

Da li ste nekad zagrlili sami sebe? Da, sami sebe. Ako niste steknite tu naviku. Grlite sebe često. Uradite to odmah, zagrlite sebe čvrsto i kažite sebi: Volim te“. Ne očekujete to od drugih, već vi to prvo kažite i pokažite sami sebi.

Budite sebi najvažniji. Ponašajte se i brinite o sebi sa ljubavlju, poštovanjem, pažnjom. Budite sebi najveća podrška. Činite sebe srećnom osobom.  Obožavajte svoju Jedinstvenost.

Posvećujte vrijeme sebi. Uvedite kao vašu obaveznu dnevnu rutinu brigu o sebi tokom koje ćete raditi nešto sami za sebe, nešto u čemu uživate  bilo da je to samomasaža stopala, kozmetički tretman, uživanje na suncu, pisanje, šetnja itd. S vremena na vrijeme uvedite neku novu naviku npr. četkajte svoje tijelo prije tuširanja.

Ja svake sedmice uvodim neku novu naviku koje se pridržavam. Sada svakog jutra i večeri masiram stopala i lice i pritiskam akupresurne tačke.  Prije svakog tuširanja četkam tijelo.

Govorite lijepo o sebi. Zamijeniti negativne misli i riječi pozitivnim. Govorite sebi:

Ja mogu

imati inspirativan posao koji će me ispunjavati i donositi mi odličnu zaradu.

Ja zaslužujem

da budem voljen\a i poštovan\a.

Ja vjerujem

da ću dobiti sve što mi je potrebno.

Ja ostvarujem

sve što sam naumila.

Ja dobijam

sve što mi je potrebno.

Ja postižem

uspjeh.

sve što sam planirala.

Ja biram

da sebi budem na prvom mestu.

da radim ono što volim.

Ja se fokusiram na

svoje vrline i potencijale.

Ja određujem

kako će izgledati moj dan, moja godina, moj život.

Ja privlačim

ljubav, novac, pozitivne ljude.

Ja uživam

u životu.

u svom poslu.

Koristite pozitivne afirmacije svakodnevno. Možete ih snimiti i slušati ili izgovarati u mislima ili naglas dok hodate, vozite se, radite kućne poslove, vežbate i slično.

Meditirajte svako jutro i svako veče 20 minuta. Usredsredite se na vaše disanje, dišite duboko, svesni svakog udisaja i izdisaja. Ako vam je tako lakše da se koncentrišete možete brojati svaki udisaj i izdisaj. Dok dišete brojite od jedan do deset  bez misli. Fokusirajte se na disanje.

Ponavljajte mantru uz svaki udisaj i izdisaj, to može biti i neka od gore napisanih afirmacija.

Zamislite bijelu svjetlost kako ulazi u vaš mozak i prolazi kroz svaki deo vašeg tijela, kroz vaše oči, nos, usta, vrat, grudi, leđa, stomak, unutrašnje organe, kukove, ruke, noge, kako vaše tijelo obuzima bijela svjetlost koja vas čisti od svake bolesti, od negativne energije.

Čitajte bar 20 minuta ujutru ili pred spavanje i po pet stranica preko dana dok pijete čaj ili kafu. Za čitanje možete izabrati knjige, blogove, stručnu literaturu. Ako niste član učlanite se u biblioteku i napravite plan čitanja za ovu godinu.

Radite jogu. Postaćete fleksibilniji i sami ćete biti iznenađeni rezulatima posle kontinuiranog vežbanja joge. Bićete smireniji, imaćete bolju koncentraciju, mišići će vam se učvrstiti i bićete fleksibilniji.

Brinite o svom telu i zdravlju. Idite redovno na preventivne preglede. Za žene je obavezan godišnji ginekološki ultrazvuk, Papa test i vaginalni bris, a bar  jednom   godišnje treba uraditi analizu krvi i mokraće i otići kod zubara. Ukoliko imate genetske predispozicije za bilo koju bolest redovno kontrolišite svoje stanje. Ukoliko ste seksualno aktivni i ne koristite kondom testirajte se na seksualno prenosive infekcije.

Hranite se zdravo i pijte dovoljno vode. Izbacite iz ishrane bijelo brašno, šećer i so. Što je moguće više koristite u ishrani šumske plodove i samoniklo bilje. Svakodnevno jedite orašaste plodove (po tri brazilska oraha, badema i lješnika dnevno), semenke, integralne žitarice i sveže povrće i voće. Bar tri puta nedeljno jedite mahunarke.  Pijte dosta čajeva. Trudite se da većina namirinica koje konzumirate  budu organske. Neka vam:Ako to ne možete nanijeti na lice (a da bude korisno za kožu) nemojte  to ni jestibude deviza za ishranu.

Redovno vežbajte. Uvedite rutinu od 20 minuta vežbanja svako jutro 5 puta nedeljno. Uradite istezanje na početku i kraju, a ostatak iskoristite za aerobne ili anaerobne aktivnosti, možete ih menjati svakog dana ili praviti kombinaciju. Kao tegove možete koristiti boce od vode ili kupiti trake za vežbanje koje su zgodne jer se mogu poneti svuda sa sobom.

Što je moguće više vremena provodite u prirodi, gradskom parku, kraj reke. Kada je lijepo vrijeme ja se selim u gradski park, tamo radim, čitam, meditiram, radim jogu i druge vežbe, slušam podkaste, pišem itd.

Kreirajte život onakav kakv želite. Mnogo toga šta želite možete odamh uraditi. Kako zamišljate svoje idealno jutro? Šta radite, šta jedete? Možda želite da pijete prvu jutranju kafu na terasi na moru, ali možda i rijeka u vašem gradu ili park mogu dati sličan ugođaj.

Pitajte sebe šta zaista želite i šta je to u čemu vi zaista uživate. Fokusirajte se na ono što već imate i kako to možete iskoristiti  da ostvarite svoje snove. Upitajte se: Šta imam, šta radim, Ko sam? a šta želim da radim i da budem? Kakva je ta osoba, koje osobine i navike ima?Ako ja da budem kao on\a šta treba da radim? Popravite stvari kojima kod sebe niste zadovoljni.

Budite svjesni vaših vrlina i potencijala, ali i mana i slabosti i radite na tome da pozitivne osobine iskoristite i poboljšate a da vas mane ne usporavaju ili onmeogućavaju u važim zamislima.

Investirajte u sebe. Bilo da je reč o garderobi, autu, kursu stranih jezika, putovanju, večeri, nakitu kupujte sami sebi ono što želite, ne očekujte to od drugih.

Proslavljajte svoje uspjehe. Svaki dan, svake sedmice, mjeseca, godine radite evaluaciju svojih ciljeva i planova i proslavite sve uspjehe. Proslavite ako ste posvetili vrijeme sebi, ako ste napisali prvi blog, ako ste naučili nešto novo….

 

 

 

This entry was posted in Motivacija, Poruka za ovu sedmicu. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s