Kako su se neki mali miševi kotrljali

Aleksandar Aca Popović (20.11.1929-9.10.1996) je  pisao  i za decu i za odrasle. Napisao je preko 40 drama za od kojih 7 zabranjivano.  Neke od njegovih poznatih drama za odrasle su: Ljubinko i Desanka, Čarapa od sto petlji, Razvojni put Bore Šnajdera, Bela kafa, Tamna je noć, Baš bunar, Mrešćenje šarana i druge.

Pisao je i radio-drame za decu, scenarija za emisije za decu, knjige za decu (Tvrdoglave priče, Devojčica u plavoj haljini, Lek protiv starenja, Sudbina jednog Čarlija).

Pored toga što se bavio pisanjem radio je i kao obalski radnik, kao moler, asfalter, majstor.

Završio je treću mušku gimnaziju u Beogradu. Iz gimnazijskih dana potiče njegova ljubav sa njegovom ženom Danicom, sa čijim bratom je išao u gimnaziju, a koja je bila dve godine starija. Posle drugog svetskog rata umesto da nastavi sa školovanjem on bira ženidbu te ga otac izbacuje iz kuće. Sa suprugom Danicom je dobio 4 kćerke: Milicu, Sofiju, Tatjanu i Persidu.

    1. je napisao prvu knjigu, a njegova žena je dobila posao u Rijeci u baletskom ansamblu Narodnog kazališta. Jedne večeri, dok je čekao ženu posle predstave, uhapšen je ispred zgrade pozorišta sa optužbom da je informbiroovac i da je, čak, hteo da digne u vazduh Radio Beograd. Skoro pet godina je bio zatočen na Golom otoku, a  od toga je pet meseci proveo u samici. Temom Informbiroa bavio se u drami Mrešćenje šarana koja je zabranjena posle premijere u Pirotu 4. aprila 1984. Iste godine tom predstavom je otvoren Zvezdara teatar u Beogradu.

Prvu glavu njegove knjige Sudbina jednog Čarlija možete poslušati ovde:

Audio podkast

 

This entry was posted in Aleksandar Popović, Knjige o mačkama, Knjizevnost, Književnost za decu, Književnost za djecu, Mačak. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s